top of page

Als de grens tussen werk en privé vervaagt...

Bijgewerkt op: 22 apr.Als de grens tussen je werk en je privé leven vervaagt... wat dan?


In de huidige context waar werken van thuis uit zoveel mogelijk gestimuleerd wordt, is het niet altijd even evident om werk en privé te scheiden. Aan de ene kant is het super handig dat je tussenin een was kan insteken, snel een potje soep kan koken of er meer bent voor je kids.

Anderzijds heb je misschien ook het gevoel dat het werk nooit ophoudt. Als je thuis aan het werk bent is de verleiding om toch door te doen groot. Nog even iets afwerken.


Privé en professioneel lopen door elkaar heen. De grens wordt troebel. Het gevoel dus ook. Wanneer voel je dat het werk gedaan is ? Wanneer kan je ontspannen ? Wanneer ben je aan het werken ? Wanneer is er tijd voor de kids ?


En daarom, hierbij 3 concrete tips als je wat last hebt van die vaagheid.1. Creëer duidelijkheid over jouw grenzen


Wat wil je zelf ? Hoe wil jij graag werken ? Bepaal voor jezelf wat voor jou het ideale scenario is ? Van wanneer tot wanneer wil je werken ? Vind je het goed dat je huisgenoten je storen ? Of niet ? Of soms wel, maar soms ook niet ? Zonder concrete afspraken met jezelf laat je je makkelijk meeslepen in wat anderen van jou verwachten.


Bepaal voor jezelf wanneer je wil beginnen en eindigen. Hoelang je pauze wil nemen. Wanneer een goed moment is om je kinderen te helpen met schoolwerk of andere zaken. Wanneer je je even moet afzonderen. Je grenzen zijn van jou en van niemand anders. Bepaal dus wat voor jou belangrijk is. Plan je dag.
2. Communiceer je grenzen aan je huisgenoten


En dan is het natuurlijk belangrijk om je grenzen duidelijk te maken aan de anderen in huis zodat jullie met elkaars grenzen rekening kunnen houden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Maak goeie en duidelijke afspraken.


Hoe doe ik het hier thuis? Wel, 's ochtends delen we met elkaar onze agenda's van de dag. Dat varieert hier nogal van dag tot dag. De momenten waarop ik coach of online trainingen geef, weten mijn huisgenoten dat ze niet mogen storen. We hebben allerlei kleine signalen hiervoor afgesproken. Een gesloten deur. Een post-it op de deur. Ook doorheen de dag merk ik dat we continue met elkaar communiceren. "Ik heb nu een online les tot 15u" zegt onze dochter. "Ik heb een teams meeting om 16u" zegt manlief. Net zoals je op het werk tegen de collega's zegt wat je gaat doen of waar je bent, doen we dat hier thuis ook. We spreken hier soms zelfs af wanneer iedereen tijd heeft voor een wandelingetje samen. Het lijkt banaal en simpel, maar het helpt wel ontzettend.


En uiteraard is het minder evident met kleine kinderen in huis. Soms zijn ze nog te klein om jouw grenzen te begrijpen. Of ze begrijpen ze wel, maar kunnen ze moeilijk respecteren. En dat is helemaal normaal. Grenzen van anderen respecteren leren ze maar in de puberteit. Dus verwacht niet te veel van hen. Blijf rustig herhalen en leg uit. En voel je vooral niet schuldig als je hen zoet houdt met een filmpje kijken, een videospelletje, een uurtje i-pad, of nog iets helemaal anders. Je bent een goeie mama! Twijfel daar niet aan.
3. Be FAITHFUL to yourself


En deze laatste tip is nog het belangrijkste. Wees trouw aan jezelf. Als je voor jezelf hebt beslist dat je vandaag om 18u zal stoppen met werken, doe dat dan ook. Voer je eigen afspraken met jezelf ook uit. Anders creëer je je eigen teleurstelling. En ben je op het einde van je dag ontevreden over jezelf. Hoe trouwer we zijn aan de afspraken die we met onszelf maken, hoe gelukkiger we ons voelen.


Welke afspraken heb jij met jezelf gemaakt over werk / privé ?


Hoe realistisch zijn ze ?


Hoe trouw ben je in de uitvoering ervan ?


En als het niet lukt? Weet dan dat er zoiets bestaat als grensvaardigheden. Ja echt, je kan jezelf trainen om beter te worden in het zetten van grenzen en dit met een aantal super eenvoudige technieken die een wereld van verschil maken. Contacteer me gerust vrijblijvend als je hierin geïnteresseerd bent. Ik vertel je er heel graag meer over.


Warme groeten,


Kirsten
198 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page