top of page

THUISWERKEN IK BEN HET ZAT! So, WHAT ?

Al meer dan een jaar full time thuis werken.

Af en toe ben ik het echt wel eens zat. Hetzelfde bureau. Dag in dag uit.

Zoom, teams en Webex meetings. Ze komen mijn oren uit. Soms.

"Je staat nog op mute", wil ik echt niet meer horen.


De camera's die uitgaan zodat je helemaal tegen jezelf lijkt te praten. De vlakke gezichten aan de andere kant die weinig enthousiasme uitstralen. De online stiltes.


Ze zorgen ervoor dat ik het soms echt moeilijk heb om me op te laden en me vol energie op mijn job te gooien.


Herken jij dit ? Of ben ik écht de enige die het er soms heel lastig mee heeft ?


Als ik zo'n slecht gevoel heb, dan wil ik dat liefst zo snel mogelijk kwijt. Vreselijk vind ik het om me zo moedeloos en energieloos te voelen.


En dus deel ik graag met jou hoe ik dat aanpak.
1. De "HET IS OKé" SELF TALK


Eén van de eerste dingen die ik doe is tegen mezelf zeggen : "Het is oké om je eens slechts te voelen". En mijn gevoel dan ook eens helemaal toelaten en er niet van weglopen. Dat klinkt misschien nogal raar of "melig", maar het is een belangrijke stap.


Want vaak hebben we allerlei stemmetjes in ons hoofd die niet echt helpen en het gevoel alleen nog erger maken: "Allez zeg, doe niet onnozel. Zo erg, is het nu toch ook niet!" of "Komaan hé, je hebt nog zoveel te doen!" of in mijn geval "Hoe is het mogelijk dat je als energie coach zelf geen energie hebt !". Van die innerlijke stemmetjes word je niet echt vrolijker.


Dus creëer een nieuw stemmetje. Eéntje dat milder is, menselijker is, de lat lager legt. Het is toch ook gewoon heel menselijk, heel normaal, heel écht en authentiek om je eens slecht te voelen. Dat mag. Het is helemaal oké.


En dat creëert dan al wat ruimte...
2. DE 5 x WAAROM techniek


Vervolgens neem ik de tijd om eens naar mezelf te luisteren en mij heel nieuwsgierig af te vragen waar het gevoel vandaan komt. Ik heb intussen geleerd dat het meest evidente en snel beschikbare antwoord, meestal niet de echte oorzaak is.


Het zou al te makkelijk zijn om gewoon tegen mezelf te zeggen: "Het is door al dat thuiswerk en al die online meetings. Punt." Maar waarom voelt het dan nu niet goed ? Terwijl ik de voorbije maanden heel gezwind met alle online tools ben aan de slag gegaan. En eigenlijk ook heel veel voordelen ervaar van het online thuiswerken.


En dus dieper graven bij jezelf naar de échte oorzaak of de échte behoefte is belangrijk. Stel jezelf dus een aantal keer de "waarom ?" vraag (minstens 5 keer dus). Hoe komt dat dan ? En wat mis ik dan écht ? Welke behoefte wordt niet ingevuld ?


Jouw behoefte aan uitdaging, vernieuwing, erkenning, tastbaar resultaat, impact, connectie, humor, groepsgevoel, samenwerking, delen van problemen, groei, duidelijkheid, informatie,...


Hoe beter je zelf de vinger kan leggen op wat je mist en waar je nood aan hebt, hoe makkelijker je er zelf iets kan aan doen.
3. DE "MOVE YOUR ASS" ACTIE


Eens je zicht hebt op de échte behoefte achter het "ik ben het zat" gevoel, is het tijd voor actie. Want er is altijd wel iets dat je zelf kan doen. Ja, écht!

Maar je moet het wel zelf in handen nemen. Niemand doet het voor jou.

You have to move your ass!


Mis je duidelijkheid ? Onderneem dan actie om meer duidelijkheid te krijgen.

Mis je een groepsgevoel ? Durf dat dan benoemen met je collega's en bespreek wat je hieraan zou kunnen doen.

Mis je het delen van problemen ? Welk probleem zou je willen delen en bespreken ? Met wie ? Wat kan je dan voorstellen ?

Mis je humor en eens wat plezier maken ? Met wie lukt dat wel ? Contacteer die persoon. Spreek er eens mee af. Kom ervoor uit dat je dat nodig hebt.

Mis je feedback ? Vraag ernaar.

Mis je tastbaar resultaat ? Lijst eens op wat je allemaal hebt gedaan en gerealiseerd de voorbije week of maand.Dus als jij ook zo iets hebt van : "Thuiswerken, ik ben het zat!", dan weet je nu wat je zelf alvast kan doen.


En uiteraard hoop ik samen met jou dat we binnenkort naast thuiswerken, ook weer eens naar ons werk kunnen gaan.


Energieke groeten,


Kirsten

64 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page