top of page

GEROOSTERDE GROENTESOEP MET BALLETJES


Augustus is de idéale maand om deze overheerlijke soep te maken van geroosterde groenten. De tomaten en paprika's zijn nu op hun best. Ga op zoek naar tomaten en paprika's die de tijd hebben gekregen om aan de plant te rijpen in het zonnetje. Die smaken ook het lekkerst. Daarnaast gaan we ook nog courgette, ui, look en wortelen toevoegen en verse kruiden.


Dit is écht één van de lievelingssoepen hier in huis. Na 1 dag is deze grote pot al voor de helft leeg. Mijn kinderen eten dit als tussendoortje. Ik moet me zelf soms haasten om zelf nog een kommetje te kunnen eten. Zo lekker is dit soepje.


Niet alleen lekker, maar ook super gezond. Boordevol anti-oxidanten. Wist je dat tomaten de krachtige anti-oxidant lycopeen bevatten ? Lycopeen is een stofje dat beschermt tegen kanker, bloeddruk en cholesterol verlaagt en ontstekingen remt. Deze stof komt vrij wanneer tomaten worden verwarmd of gekookt. Als de tomaat wordt gecombineerd met vetstof zoals olijfolie, dan wordt het lycopeen nog beter opgenomen door het lichaam.


Om deze soep te maken heb je een grote ovenschaal nodig die je bekleedt met bakpapier.

Je verdeelt er alle groenten over. In tegenstelling tot wat je op de foto ziet, leg je de tomaten en paprika's best met de velkant naar boven. Dan komen de velletjes er makkelijker af.



Groenten grillen in de oven

De oven doet dan de rest van het werk. Geniet vooral van de lekker geur die je keuken zal vullen. Terwijl de groentjes grillen, kan je eventueel wat kippengehaktballetjes rollen.

Maar dat is geen must.


Zonder de balletjes is de soep trouwens koud ook heel erg lekker. Eet je ze koud, voeg dan een scheutje balsamico azijn toe en wat fijngesneden komkommer, courgette, tomaat en basilicum. Heerlijk.


Deze gegrilde groenten zijn trouwens ook de perfecte basis voor een saus. Als je de groenten na het grillen in een pot doet en goed mixed (zonder toevoeging van groentebouillon, krijg je een smeuiige lekkere groentensaus voor bij een (groenten) pasta, balletjes, een stukje kip, vlees of vis. Wat afkruiden met peper en zout, scheutje balsamico en wat baslicum. En klaar is kees. Perfect om in te vriezen trouwens.


Gegrilde groentesoep met balletjes


INGREDIËNTEN (voor een grote pot soep (4liter))

8 vleestomaten

2 rode paprika's

1 courgette

1 rode ui

1 gewone ui

5 tenen knoflook

4 wortelen

5 takjes verse tijm

1 takje rozemarijn

8 takjes verse oregano

2,5 liter groentebouillon

olijfolie


Voor de kippengehaktballetjes:

300 gr kippengehakt (biologisch, glutenvrij)

2 el amandelmeel


Verse basilicum voor de afwerking



BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 200°.

  • Bedek een grote bakplaat met bakpapier.

  • Snijd de wortels en courgette in dikke schijven en verdeel over de bakplaat.

  • Snijd de uien in grote stukken en leg samen met de tenen knoflook op de bakplaat.

  • Snijd de tomaten in twee of 4 en verdeel over de bakplaat. Leg ze met de velkant naar boven.

  • Snijd de paprika's in 4 en verwijder de zaadjes. Leg bij de tomaten, eveneens met de velkant naar boven.

  • Haal de blaadjes van takjes tijm, oregano en rozemarijn en verdeel over de groenten.

  • Besprenkel het geheel ruim met olijfolie, 4 à 5 eetlepels.

  • Rooster de groenten 45 à 50 minuten in de oven.

  • Maak intussen de kippengehakt balletjes. Meng kippengehakt met het amandelmeel. Kruid eventueel bij met peper en zout. Rol balletjes.

  • Haal de groenten uit de oven en laat ze wat afkoelen. Verwijder dan de velletjes van de tomaten en de paprika.

  • Doe de groenten in een soeppot. Overgiet met de bouillon en breng aan de kook. Laat een paar minuten koken en mix dan het geheel tot een gladde soep.

  • Voeg de kippengehaktballetjes voorzichtig toe en laat een paar minuten zachtjes meekoken.

  • Kruid bij met peper en zout naar smaak.

  • Serveer met wat extra vierge olijfolie en wat gehakte basilicum.

  • Smakelijk !



Heb je zin om dit recept eens uit te proberen ? Of heb je vragen, laat het gerust weten.


1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page