top of page

HEMELSE ARTISJOK OP DE BARBECUE


Artisjok op de barbecue met een zuiderse vinaigrette erbij is echt één van mijn favoriete zomer gerechten. Verse artisjokken klaarmaken, vraagt wel een beetje voorbereiding, maar de smaak van deze artisjokken gaat je echt verbazen. En het is neens wat anders dan burgers, worstjes en brochettes op de barbecue. Je kan je gasten er echt mee verrassen.


Bovendien zijn artisjokken echte gezondheidsbommetjes. Ze zijn rijk aan vitamine C, vitamine K, foliumzuur en magnesium. Ze bevatten stofjes die de lever ondersteunen bij het ontgiften. Ze bevatten 3 verschillende antioxidanten. En ze bevatten de prebiotische vezel inuline, dus ze stimuleren de groei van gezonde darmbacteriën. Inuline gaat ook de opname van glucose vertragen, waardoor je bloedsuikerspiegel beter wordt geregeld. Dit maakt ze dus nuttig voor mensen met diabetes of insulineresistentie. Verder werken ze cholesterolverlagend. Een topgroente dus voor je gezondheid en energie ! En, als ze goed zijn klaargemaakt, zooo lekker...


Het is dus absoluut een goed idee om deze groente regelmatig op het menu te zetten.


gegrilde artisjok op de barbecue

STAP 1 : schoonmaken en koken

Je hebt absoluut een groot scherp mes nodig om de top van de artisjokken te snijden. Snijd ongeveer 1/3 van de artisjok (de top) eraf. Opgepast voor de vingers. En snijd de artisjokken in twee. besprenkel onmiddellijk met wat citroensap en leg in ene grote pot met water, zout en citroenschijfjes. Kook de artisjokken tot ze gaar zijn en je met een vork makkelijk doorheen de kern kan prikken.


artisjok schoonmaken en koken

STAP 2 : Haartjes verwijderen

Als de artisjokken zijn afgekoeld, kan je met een lepel heel makkelijk de haartjes in het midden verwijderen zodat de artisjokbodem mooi zichtbaar wordt.


artisjok schoongemaakt en haartjes verwijderd

STAP 3 : MARINEREN IN VINAIGRETTE

Maak een lekkere zuiderse vinaigrette. Het recept vind je hieronder. Lepel deze tussen de blaadjes van de artisjokken en in het kommetje dat ontstaan is bij het verwijderen van de haartjes. Doe dit best boven de pot waar je ze in hebt gekookt en leg de helften in de pot met het kommetje naar boven zodat de vinagrette er mooi op blijft liggen. Dan kan je je pot een paar uur op een koele plaats laten staan met het deksel erop. Ik maak de artisjokken meestal ergens in de voormiddag klaar om ze 's avonds te grillen en de pot blijft bij mij gewoon op het vuur staan. Je kan regelmatig eens de vinaigrette onderin de pot terug op de artisjokken lepelen.



artisjok met vinaigrette

STAP 4 : GRILLEN EN SMULLEN

Het enige wat je dan moet doen als je gasten arriveren, is de artisjok kort grillen op de barbecue (of een grill). Eerst met het platte gedeelte naar beneden en daarna met de bolle kant op het vuur. Ik lepel er na het bakken nog wat van de lekkere vinaigrette over.

Als de artisjok wat is afgekoeld, trek je de blaadjes er één voor één af en knabbelt op het vlezige uiteinde van het blaadje. Tot alle blaadjes eraf zijn. Wat overblijft is de artisjokbodem die je helemaal mag opeten. Het steeltje is soms wat te vezelachtig om op te eten.

Hieronder het volledige recept.




INGREDIËNTEN (2 PERSONEN)

2 grote artisjokken (als voorgerecht volstaat een halve grote artisjok per persoon)

1 el zeezout

2 (bio) citroenen

2 tenen look

30 gr verse oregano

blaadjes van 10 takjes tijm

fijngesnipperde blaadjes van 2 takjes rozemarijn

1 goed handvol basilicumblaadje, fijngesnipperd

1 goed handvol platte peterselie, fijngesnipperd

200 ml extra vierge olijfolie

1 el rode wijnazijn



BEREIDING

  • Verwijder eventueel een aantal harde, houterige buitenste bladeren van de artisjokken.

  • Snijd met een groot scherp mes de top van de artisjokken zodat ongeveer 2/3 overblijft.

  • Snijd de artisjokken in 2 en besprenkel de binnenkant onmiddellijk met wat citroensap tegen het verkleuren.

  • Leg ze in een grote kookpot met water en voeg de schijfjes van 1 citroen toe, samen met het zout.

  • Breng het water met de artisjokken aan de kook en kook ongeveer 15 à 20 minuten of tot de artisjokken gaar zijn. Prik met een vork in de harde kern om de gaarheid te checken. Als je vork er vlot doorgaat zijn de artisjokken gaar.

  • Giet het water af en laat de artisjokken afkoelen.

  • Maak intussen de vinaigrette. Voeg alle kruiden toe aan de olijfolie samen met de rode wijnazijn, het sap van 1/2 citroen, de geperste knoflook, peper en zout. Proef. Voeg eventueel nog wat extra citroensap toe.

  • Als de artisjokken afgekoeld zijn, haal dan met een lepel de haartjes uit het midden van de artisjok. Deze komen normaal gezien mooi los.

  • Lepel de vinaigrette tussen de blaadjes van de artisjok en in de holte waar je de haartjes hebt verwijderd en leg terug in je kookpot of in een schaal.

  • Laat de artisjokken een paar uur marineren. Schep af en toe wat vinaigrette uit het onderste van de pot terug tussen de blaadjes en over de artisjokken.

  • Haal de artisjokken uit de pot, laat de overtollige vinaigrette eraf lopen in de pot en grill ze op hun binnenkant op de barbecue op een middelmatig vuur tot de binnenkant mooi bruin is. Draai ze om en laat ze nog even grillen aan de andere kant.

  • Serveer met de vinaigrette die nog in de pot zit.

  • Smakelijk !



Heb je zin om dit recept eens uit te proberen ? Of heb je vragen, laat het gerust weten.


Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page