top of page
Foto van schrijverKirsten Van den Eynde

Romige groenten pasta surf & turf


Een zalige pasta van groenten met scampi en gedroogde ham, witte asperges en korenaar asperges, champignons en rode pesto.

Heb jij ook soms eens zin in een romige pasta boordevol smaken ? Ik alleszins wel. Maar de gluten en de zuivel in een dergelijk pastagerecht maken hem moeilijk verteerbaar voor veel mensen en onze darmen worden er niet zo blij van. Je kan dan natuurlijk al kiezen voor een glutenvrije pasta. Die zijn dan meestal gemaakt van maïsbloem en rijstmeel. Er zitten dan wel geen gluten in, maar verder heeft deze pasta weinig extra gezondheidsvoordelen.

Ik stel me vaak de vraag: hoe kan ik een gerecht nog gezonder maken ? Hoe zorg ik voor nog meer nutriënten. En dan is het antwoord altijd : extra groenten toevoegen. Daarom maakte ik in dit gerecht tagliatelle van courgette en zoete aardappel.

De romige pastasaus heeft een lekkere volle, lichte kaassmaak en bevat toch geen zuivelproducten. Met edelgistvlokken, kan je perfect een kaassmaak nabootsen. De rode pesto in de saus zorgt voor extra smaak.


Ik gebruik in dit recept biologische sojaroom. En neen, dat is niet de meest gezonde keuze. Het bevat veel fyto oestrogenen en lectines die de darmwand irriteren, waardoor je het best niet te vaak gebruikt. Een gezondere keuze zou amandelroom, kokosroom of cashewroom zijn die je vindt in een bio winkel. Maar puur culinair, op vlak van smaak vind ik sojaroom de meest neutrale smaak hebben, waardoor hij beter past in dit gerecht.




Ik gebruik in dit recept korenaar asperges. Hieronder zie je een foto. Het is eigenlijk geen asperge, maar het lijkt er wel op en is heel lekker van smaak. Als je deze niet vindt, kan je ze vervangen door groene asperge of nog meer witte asperges.





INGREDIËNTEN (2 PERSONEN)

1 kleine zoete aardappel

2 kleine courgetten of 1,5 grote

12 scampi's

4 sneden parmaham

250 gr champignons (witte en /of kastanje champignons)

1 kleine sjalot

1 teen knoflook

1/2 citroen

150 gr sojaroom (of een andere plantaardige room)

1 botje witte asperges

1/2 botje korenaar asperges (of groene asperges) (De rest kan je gebruiken op een slaatje)

extra vierge olijfolie

chili poeder of cayennepeper

3 el fijngesnipperde platte peterselie


Voor de rode pesto:

100 gr half zongedroogde tomaten

2,5 el edelgistvlokken

1 kleine el pijnboompitten

20 tal basilicumblaadjes

een snuf knoflookpoeder

scheutje extra vierge olijfolie of wat olie van de zongedroogde tomaten



BEREIDING

  • Neem de scampi's (indien ze bevroren zijn) 1 à 2u op voorhand uit de vriezer en zet ze in een kommetje met wat water en een goeie snuf zeezout. Zo kunnen ze zachtjes ontdooien.

  • Verwarm je oven voor tot 180°.

  • Maak tagliatelle van de courgettes en de zoete aardappel met een groenten spiraalsnijder.

  • Leg de tagliatelle in een ovenschaal. Sprenkel er wat extra vierge olijfolie over en kruid met peper en zout of wat kruidenzout.

  • Maak de witte asperges schoon en snijd in stukjes van 5 cm.

  • Haal de scampi's uit het water. Spoel af en dep ze goed droog met keukenpapier.

  • Bedek een ovenschaal met bakpapier en leg er de sneden parmaham op.

  • Maak de rode pesto. Voeg hiervoor alle ingrediënten in een blender en mix het geheel tot je een mooie pesto bekomt. Kruid af met peper en zout.

  • Snijd de sjalot in fijne stukjes. Borstel de champignons en snijd ze in stukjes.

  • Zet de tagliatelle in de oven gedurende 10 à 15 minuten. De groenten mogen nog een beetje knapperig zijn.

  • Zet de ham in de oven gedurende 8 min tot de ham krokant gebakken is.

  • Doe de witte asperges in een kookpot. Vul aan met water tot ze goed onderstaan. Voeg een goeie snuf zeezout toe. Wanneer het water kookt, voeg je de korenaar asperges toe en je zet de pot van het vuur. Laat ze nog even garen en giet daarna af. bewaar wel wat van het aspergevocht voor de saus.

  • Neem een pot die groot genoeg is om op het einde alle ingrediënten samen te voegen. Doe de room in de pot samen met 4 el van de rode pesto (of een beetje meer, proef en voeg toe naar smaak). Verwarm de room zachtjes. De saus mag niet koken.

  • Verhit wat olijfolie in een pan met een teen knoflook. Als de olie goed warm is, bak je de scampi's in de pan. Laat de scampi's goed bakken aan de ene kant, tot ze lichtbruin zijn. Kruid met peper, zout en wat chilipoeder of cayennepeper naar smaak. Draai ze dan om en bak de andere kant. Haal ze uit de pan en zet aan de kant.

  • Voeg dan de sjalot toe en eventueel nog wat extra olie. Bak dan de champignons in de pan. Kruid met peper en zout.

  • Werk de saus af. Voeg een paar eetlepels aspergevocht toe totdat de saus de gewenste dikte heeft. Werk verder af met wat citroensap, peper en zout en de gesnipperde peterselie.

  • Voeg de scampi's toe aan de saus en laat ze terug opwarmen. Voeg de tagliatelle en de champignons toe, de uitgelekte asperges. Laat de smaken zich vermengen.

  • Serveer met stukjes gedroogde ham.

  • Smakelijk !


Heb je zin om dit recept eens uit te proberen ? Of heb je vragen, laat het gerust weten.

Ik heb zelf wat meer asperges gekookt. Die gebruik ik dan de dag erna in een salade met gerookte zalm.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page