top of page

Waarom slaap je veel meer oplevert dan je nu denkt

Bijgewerkt op: 22 apr.Ik hoor het zo dikwijls:

“Slapen is verloren tijd.”

“Ik heb echt geen tijd om te slapen, ik heb zoveel te doen!”

En dus slapen we te weinig. Want zo erg is dat toch niet hé?

Euh! Jawel, hoor.

Maar oordeel gerust zelf. Hier zijn 5 goede redenen waarom slapen super nuttig én belangrijk is.


1. Van slapen blijf je slank

Wanneer je te weinig slaapt, wordt je metabolisme vertraagt en heb je ook veel meer honger. De 2 samen zorgen ervoor dat je verdikt en dat de kans groot is dat je last hebt van overgewicht. Zelfs als je op je voeding let en regelmatig sport, kan het zomaar zijn dat je toch zwaar bent, enkel en alleen omdat je te weinig slaapt. Je kan dus slapen voor je lijn.


2. Van slapen word je gelukkig

Of misschien moet het zijn: van te weinig slapen wordt je ongelukkig, depressief en gestressed. Wist je dat jouw hersenen er op een hersenscan, zelfs al na een aantal dagen met te weinig slaap hetzelfde uitzien als de hersenen van een persoon met depressie? Crazy toch? Voldoende slapen zorgt ervoor dat jij goedgezind en zen door het leven kan gaan.


3. Van slapen blijf je jong

Yep! Als we ouder worden raken onze cellen beschadigd, stapelt zich allerlei cel afval op en krijgen we last van ongewenste bacteriën. Deze zorgen voor veroudering en voor allerlei ouderdomsziekten en kwalen. Gelukkig doet ons lichaam aan autofagie of zelfvertering. Concreet betekent dit dat beschadigde cellen zichzelf opeten en zo zichzelf recycleren tot nieuwe gezonde cellen. Wanneer doet ons lichaam dat? Gezien autofagie wordt gestimuleerd door honger, gebeurt dit vooral tijdens de nacht. Meer specifiek nog tegen de ochtend, als we voldoende lang niets hebben gegeten. Slaap je maar een paar uur en eet je nog wat snacks voor het slapen gaan, dan heeft je lichaam weinig kans om cellen te recycleren. Slaap je voldoende en eet je niet voor het slapengaan, dan maximaliseer je je recyclage en blijf je jonger!


4. Van slapen word je slimmer

Tijdens je diepe slaap worden dingen die je overdag hebt geleerd en die in je korte termijn geheugen zijn opgeslagen getransfereerd naar je lange termijn geheugen. Hetzelfde geldt voor spiergeheugen. Je weet wel, het feit dat je spieren bepaalde bewegingen onthouden. Eens je kan fietsen, blijf je het kunnen omdat je spieren een geheugen hebben. Het gaat om een nauwe wisselwerking tussen spieren en hersenen. Ook dit wordt gestimuleerd tijdens je slaap. Kortom, hoe meer je slaapt, hoe beter en sneller je leert, hoe slimmer je wordt.


5. Van slapen krijg je energie

Last but not least, uiteraard zorgt slapen ervoor dat je terug energie krijgt en fris en monter kan opstaan. Zolang dit niet het geval is slaap je te weinig. Het is trouwens niet het aantal uren slaap dat belangrijk is, wel de efficiëntie van je slaap. Er bestaan vandaag de dag allerlei apps op de markt die je een goed beeld kunnen geven van hoe je slaapt. Het meest eenvoudige is: de ochtendcheck. Voel je je ‘s morgens wakker en uitgerust of kom je pas op gang na een paar koppen koffie?


Dus.

Slapen verloren tijd?

Ik dacht het niet.


Hoe wordt jij ‘s morgens wakker?

Hoog tijd om je slaap te verbeteren?

Wat kan je vandaag al doen?


Just do it.

Slaapwel,

Kirsten

20 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page