top of page

De 6 niet te missen basisgewoonten voor meer energie!

Bijgewerkt op: 4 dagen geleden




Hoi,

Hier is ie dan.

Omdat mijn vriendinnen al keilang tegen me zeggen: “Kirsten, je weet er zoveel over. Wanneer start je met bloggen?”

Tada…

Mijn eerste blog over hoe jij kan zorgen voor bergen energie (#energie #vitaliteit).

Als je nu nog aan het lezen bent, neem ik aan dat jij wel meer wil weten over energie. En vooral hoe je ervoor zorgt dat je bergen energie hebt en houdt om te doen wat je graag wil doen. En daar wil ik je graag wat inspiratie voor bezorgen.

Bon. Eerst het slechte nieuws.

Jouw energie niveau wordt bepaald en gestuurd door letterlijk honderden verschillende elementen. Gezien de ideale blog blijkbaar maximum 500 à 700 woorden bevat, ga je in  deze blog dus absoluut niet alle antwoorden vinden.


Maaaar. En nu komt het goede nieuws.

Je kan er alvast wel voor zorgen dat de basisvoorwaarden voor een goed energie niveau in orde zijn. Want alle fancy oefeningen, meditaties, voedingstips, relaxerende massages, voedingssupplementen, breingymnastiek van de wereld, gaan heel waarschijnlijk niet werken als jij je circadiaan ritme niet respecteert.


Het circadiaan ritme


Je circadiaan ritme, ook wel biologische klok genoemd, is namelijk de basis voor je energie en gezondheid.


Waar gaat dit juist over? Wel, ons menselijk lichaam werd gedesigned om optimaal te functioneren. Weliswaar tijdens de oertijd (het moment van design). Alle fysiologische functies van ons lichaam zijn gekoppeld aan de zon.


Als er zonlicht is, gaat ons cortisol niveau omhoog om ervoor te zorgen dat we energie hebben om te bewegen en te gaan jagen. Als het donker wordt daalt dit weer en wordt er melatonine aangemaakt zodat we moe worden en lekker slapen. Maar dit is niet het enige dat wordt geregeld door het circadiaan ritme. Ook alle andere aspecten van ons hormoonstelsel, onze bloeddruk, lichaamstemperatuur, aanmaak van verteringsenzymen, in feite ongeveer alles in ons lichaam wordt gestuurd door het ritme van de zon.


By the way, in 2017 ging de Nobelprijs voor Geneeskunde naar de Amerikanen Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash en Michael W. Young voor hun onderzoek naar de biologische klok. Eindelijk kon er wetenschappelijk bewezen worden dat blootstelling aan natuurlijk licht verregaande gevolgen heeft voor onze gezondheid.

Wat betekent dit nu? So, what?


Wil jij meer energie? Dan is mijn advies dus: “Ga terug leven zoals in de oertijd!”

Maar als je dat niet ziet zitten :-)), zijn hier alvast 6 concrete tips om je bioritme te optimaliseren:

1. Zorg voor helder licht ’s ochtends

Zorg dat je zo snel mogelijk wordt blootgesteld aan helder (blauw) licht wanneer je wakker wordt. Idealiter is dit uiteraard zonlicht. Ga buiten. Of doe de gordijnen helemaal open. In de zomer is dit vaak geen probleem. In de winter kan je s’ochtends een lamp gebruiken met hetzelfde spectrum als zonlicht. Zo geef je je lichaam, en dus je hormonen, een sterk signaal dat de dag is begonnen.

2. Blokkeer blauw licht na zonsondergang

In de oertijd was er na zonsondergang geen licht meer, althans geen blauw licht. Er was nog een vuurtje om wat licht te geven, maar verder niets.

Dim dus de lichten in je huis of gebruik kaarsjes. Maar de grote boosdoeners vandaag de dag zijn uiteraard onze smartphone’s, i-pads, televisie en computers. Ze stralen allemaal blauw licht uit en zorgen er dus voor dat je wakker blijft. Installeer f.lux op je computer, stel zoveel mogelijk de nachtmodus in op je GSM en i-pad en beperk het gebruik minstens 1u voor het slapen gaan. Meer is nog beter!

3. Zorg voor routine

Misschien is dit wel de belangrijkste tip. Ons lichaam houdt van routine. Een vast ritme. Zelfde uur gaan slapen, zelfde uur opstaan, zelfde tijdstippen om te eten. Hoe meer routine, hoe beter alles in balans is, hoe meer energie.

4. Eet niets in de uren voor het slapengaan

Je laatste hap voedsel neem je best minstens 3u voor het slapengaan. Het is nog beter om de laatste 4u voor het slapengaan niets te eten. Eten net voor het slapengaan verstoort je energiehuishouding aanzienlijk. Niet eten voor het slapengaan, zorgt er verder ook nog voor dat je slanker blijft en dat je lichaamscellen beter kunnen herstellen gedurende de nacht. Je lichaam moet immers niet eerst nog een hele hoop voedsel verteren.  M.a.w. je blijft jonger en gezonder.

5. Maak het pikdonker om te slapen en slaap voldoende

Zorg dat er zo weinig mogelijk licht binnenkomt ’s nachts. Hoe minder licht, hoe beter je slaapt. Gebruik desnoods een slaapmasker. En uiteraard is het aantal uren dat je slaapt ook belangrijk.

6. Wees zo actief mogelijk overdag en rustig ’s avonds

Wandel, beweeg, sport zoveel mogelijk overdag. Niet altijd evident als we een hele dag moeten werken aan ons bureautje, maar probeer toch zo veel mogelijk beweging en activiteit in te bouwen. Intensief sporten ’s avonds is dus ook geen goed plan. Idealiter sport je niet gedurende de 4u voor het slapengaan. I know, niet evident als je hard werkt hé! Respecteer waar mogelijk.

Zo, met deze 6 tips voor een optimaal bioritme kom je al een heel eind. Het zal je verbazen hoeveel effect ze hebben op je energie niveau.

Go for it!

En ja, uiteraard heel benieuwd naar jullie reacties!

Kirsten

53 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page