GEZONDE AARDBEI CHEESECAKE





Ja, het kan!

Een super gezonde én lekkers versie van cheesecake.

Gezond omdat er geen lactose of gluten inzitten en je darmen hier dus heel blij mee zullen zijn. Bovendien heel beperkt in suiker en dus goed om je bloedsuikerspiegel in balans te houden en dus ook je energie hoog te houden. Ook de havermout, gezonde vetten van cashewnoten en cocos zorgen hiervoor.

Ik heb dit recept gemaakt met hele lekkere en zoete aardbeien uit de tuin van mijn ouders. Voeg gerust wat meer zoetstof toe indien je het lekkerder vindt of je aardbeien minder zoet zijn. En je mag me zeker laten weten wat je ervan vindt!

Smakelijk.


INGREDIËNTEN


BODEM:


100 gr havermeel of havermout gemalen in de blender

12 gr cacao poeder

½ tl natriumbicarbonaat

1 el citroensap

Snuifje zout

2 eieren

35 gr stukjes donkere chocolade

120 gr ongezoete appelmoes of pompoenpuree

30 gr ahornsiroop of een andere zoetstof naar smaak (honing, stevia,…)


VULLING:

250 gr cashewnoten, 12u geweekt in water

500 gr aardbeien

500 gr cocosyoghurt

4 el citroensap

12 gr gelatineblaadjes

1 dl plantaardige melk, bijvoorbeeld cocosmelk

1 el kokosolie

Vanillepoeder

3 à 4 el honing


TOPPING:

250gr aardbeien

1 el maizena of arrowroot

2 el ahornsiroop of honing

4 à 5 el water

Nog wat extra aardbeien en eventueel cocosrasp of pistachenoten om af te werken


BEREIDING:


Meng alle ingrediënten voor de bodem door elkaar. Proef of het voor jou zoet genoeg is.

Doe in een ingevette vorm (ik gebruik kokosolie). Ik gebruikte een springvorm. Bak 18 à 20 minuten op 165 à 170 graden. Laat afkoelen.


Voor de vulling doe je de cashewnoten (zonder het water waarin ze hebben geweekt) in de blender en je voegt de aarbeien toe. Blend tot een homogene massa zonder stukjes. Laat de gelatine weken in wat koud water. Voeg bij het cashew/aardbei mengsel vanillepoeder naar smaak, het citroensap, de honing of ahornsiroop en de cocosyoghurt.


Haal de gelatine uit het water en knijp er het water uit. Warm in een pannetje de melk op samen met de eetlepel cocosolie. Voeg de gelatine toe en roer tot deze is opgelost.

Blijf wat roeren tot het mengsel wat is afgekoeld en voeg het dan toe aan het cashew/aardbei mengsel. Proef en voeg eventueel nog extra honing of ahornsiroop toe indien je het graag nog wat zoeter hebt.


Giet de massa in de springvorm op de browniebodem en zet in de koelkast voor een paar uur om op te stijven.


Voor de topping doe je de aarbeien in stukjes samen met het water en de zoetstof in een pannetje en zet op een zacht vuur. Wanneer de aardbeien zacht zijn voeg je al roerend de maizena of arrowroot toe. Eventueel wat meer indien nodig, tot je een dikke confituur krijgt. Proef of de topping voor jou zoet genoeg is.

Laat een beetje afkoelen, maar niet te veel en giet dan over de taart. Laat afkoelen.

Afwerken kan je met extra aardbeien, stukjes pistachenoten, cocosraps, enz...


Smakelijk!




36 weergaven